Στον Ησίοδο από την αρχαιότητα αποδίδονται τα «Έργα και Ημέραι», «Θεογονία», «Ηοίαι» και «Ασπίς Ηρακλέους». Θέμα της «Θεογονίας» είναι η γένεση των θεών και του κόσμου. Ο «Γυναικών κατάλογος» ή «Ηοίαι» αναφέρεται στις θνητές γυναίκες, οι οποίες γέννησαν παιδιά με θεούς. Η «Ασπίς του Ηρακλέους» περιγράφει την ασπίδα που έφερε ο Ηρακλής στη μονομαχία του με τον Κύκνο, γιο του Άρη.
Το μόνο αναμφισβήτητα γνήσιο έργο του Ησιόδου είναι το Έργα και Ημέραι. Αποτελείται από 828 δακτυλικούς εξάμετρους στίχους και είναι το πρώτο διδακτικό έπος. Παρατίθενται κάποια αποσπάσματα από το έργο του «Έργα και Ημέραι»:
• Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι η αργία. (ΕΗ 311).
• Οι αρρώστιες ανεξέλεγκτες και ανερμήνευτες με έναν βουβό, ύπουλο τρόπο εμφανίζονται στη ζωή των ανθρώπων. (ΕΗ 90-104).
• Να καλείς σε τραπέζι αυτόν που σ’ αγαπά και να αφήνεις κατά μέρος τον εχθρό σου. Και εκείνον προ πάντων να καλείς να κάθεται το πιο κοντά σου. Γιατί αν πέσει καμία ανάγκη στον τόπο οι γείτονες γυμνοί θα τρέξουνε ενώ οι δικοί σου θα μείνουν πρώτα να ντυθούν.
• Δύο ετοίμασε άροτρα, στο σπίτι φτιάχνοντας τα, ένα μονοκόμματο και ένα από πολλά κομμάτια, γιατί καλύτερα πολύ είναι έτσι: αν σπάσεις το 'να, το άλλο μπορείς στα βόδια να το βάλλεις. Σταβάρια που λιγότερο τα τρώνε τα σκουλήκια από δάφνη είναι και φτελιά, από βελανιδιά το αλετροπόδι και το γονάτι από δρυ. (Ησιόδειο Άροτρο).
• Τότε καιρός να τρυγήσεις όλα τα σταφύλια, Πέρση, και στο σπίτι να τα φέρεις. Άπλωσέ τα στον ήλιο δέκα μερόνυχτα, μάζεψε τα πέντε στη σκιά και στο έκτο επάνω άδειασε στα αγγεία σου τα δώρα του πολύχαρου Διονύσου. (Λιαστά Σταφύλια)
• Μα τότε πια είθε να έχεις τη σκιά του βράχου και βίβλινο κρασί, … Να πίνεις … φλογερό κρασί στον ίσκιο καθισμένος, … να χύνεις πρώτα τρία μέρη το νερό, ενώ το τέταρτο κρασί να ρίχνεις. (Βίβλινος Οίνος)
Η ποίηση του Ησίοδου είχε σημαντική απήχηση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και άσκησε μεγάλη επίδραση στους μεταγενέστερους, όπως φαίνεται από την αντιπροσωπευτική περίπτωση του Βιργιλίου, ο οποίος μιμήθηκε τα «Έργα και Ημέραι» στα «Γεωργικά» του, αλλά και των Αράτου, Απολλώνιου Ροδίου και Καλλιμάχου, οι οποίοι πραγματεύθηκαν αστρονομικά και μυθολογικά θέματα.