23 Ιουνίου, 2024
 Ορειβασία

     Τα υπέροχα τοπία του χωριού και ο ποικιλόμορφος Ελικώνας δημιουργούν ξεχωριστές διαδρομές για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις διαδρομές αυτές μπορεί κανείς, πέρα από την κίνηση στα βήματα των προγόνων και τη γυμναστική, να απολαύσει ωραιότατα τοπία με υπέροχη θέα και να επισκεφθεί θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους, συνδυάζοντας τη νοσταλγία με την ενημέρωση και την άθληση με τη ψυχαγωγία.
Γήπεδο – Μονή Ευαγγελίστριας
     Διάρκεια πορείας 1,5 ώρες μέχρι την πηγή Πλατανορέματος και 0,5 ώρες μέχρι το μοναστήρι. Η κίνηση γίνεται σε χωματόδρομο, εκτός από ένα μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου, μεταξύ Σκάλας και Πηγής, όπου υπάρχει το παλαιό ημιονικό μονοπάτι.
Ξηρόρρεμα 
     Διάρκεια πορείας 1 ώρα μέχρι το ποτάμι, 3-4 ώρες μέσα στο ποτάμι και 1 ώρα επιστροφή από την πηγή Αράπη. Η πορεία ξεκινάει από την Επισκοπή και μετά τη διέλευση από το εξωκκλήσι του Χριστού γίνεται κατάβαση στο ποτάμι. Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από το ποτάμι μέχρι την πηγή Αράπη. Η διαδρομή μέσα στο ποτάμι είναι εντυπωσιακή. Το ολοκάθαρο νερό σχηματίζει όμορφους μικρούς καταρράκτες, ύψους μέχρι 2,5 μέτρα και πολλές λιμνούλες, όπου είναι δυνατή ακόμη και η κολύμβηση.
Θέατρο Άσκρης – Κεραία Μαραντάλι
     Διάρκεια πορείας 1 ώρα μέχρι την κεραία κινητής τηλεφωνίας και 2 ώρες επιστροφή κάνοντας το γύρο του όρους Μαραντάλι. Η ανάβαση είναι εύκολη, διότι υπάρχει σταθερή κλίση ανωφέρειας σε όλη τη διαδρομή, ενώ η υπέροχη θέα προς την Κοιλάδα των Μουσών την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργεί την αίσθηση πτήσεως με αεροπλάνο.
Θέατρο Άσκρης – Ιπποκρήνη
     Η ανάβαση στην κορυφή 1401 του Ελικώνα, όπου ο βωμός του Δία και λίγο πιο κάτω η Ιπποκρήνη μπορεί να γίνει με τρεις διαδρομές. Μέσω Πεζούλας (Μπουζέλι), μήκους 3.700 μέτρων περίπου. Μέσω Πολιάνας, μήκους 2.000 μέτρων περίπου. Μέσω Σκόζας (μεταξύ Πολιάνας και Χαλίκι), μήκους 2.500 μέτρων περίπου. Από την περιγραφή του Παυσανία : «Ανηφορίζοντας από το άλσος των Μουσών είκοσι περίπου στάδια έχει κανείς την Ιπποκρήνη», προκύπτει ότι το μονοπάτι των μουσών ήταν το πρώτο, μέσω Πεζούλας. Πράγματι, από εκεί ανέβαιναν και οι ξυλοκόποι. Ο χρόνος ανάβασης μέχρι το βωμό είναι 2-3 ώρες. Τα μονοπάτια καλύπτονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από έλατα, αλλά η ανάβαση είναι κοπιαστική, όπως την περιγράφει ο Ονέστος : 
                                                                                   «Ανεβαίνοντας στον Ελικώνα κουράζεσαι πολύ,
                                                                        αλλά χορταίνεις με το γλυκό νερό της κρήνης του Πήγασου».
Η θέα από το βωμό του Δία είναι εξαίρετη, προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με εξαίρεση μία μικρή ζώνη προς τα δυτικά η οποία καλύπτεται από την κορυφή 1525. Η ενημέρωση για τον βωμό και την Ιπποκρήνη, σε συνδυασμό με την εξέταση των κρατήρων κορυφής, δημιουργεί μία ψυχική ανάταση για τα έργα των προγόνων και τα θαύματα της φύσεως. Εάν η πορεία συνεχισθεί μέχρι την κορυφή 1525 γίνεται αντιληπτό το γεωλογικό φαινόμενο με τους κρατήρες συλλογής των υδάτων και τη δομή κορυφογραμμής του Ελικώνα. Η κατάβαση θέλει προσοχή στα τμήματα που έχουν σαθρή πέτρα.
Θέατρο Άσκρης – Κερασιά
     Διάρκεια πορείας 1 ώρα μέχρι το Κάνταλι (μετά την Πουρνάρα) και 1 ώρα μέχρι την βρύση και το λιβάδι της Κερασιάς. Η πορεία ξεκινάει από το αρχαίο θέατρο της Άσκρης ή την Πολιάνα. Μικρές στάσεις στο Χαλίκι και την Πουρνάρα και κανονική στάση στην είσοδο του Κάνταλι. Η όλη διαδρομή γίνεται σε πολύ καλό χωματόδρομο ή χωμάτινο μονοπάτι, με πολλές πηγές ή βρύσες με άφθονα νερά και κάτω από τα έλατα. Η διαδρομή μέσα στο Κάνταλι είναι εντυπωσιακή. Κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, το ποταμάκι είναι ξερό. Στο υπόλοιπο του έτους, ιδίως την άνοιξη, στο ποταμάκι κυλάει ολοκάθαρο νερό που σχηματίζει όμορφους μικρούς καταρράκτες. Μετά μία ώρα περπάτημα, το μονοπάτι αφήνει το ποταμάκι, διασχίζει πυκνό δάσος ελάτης και φθάνει στη βρύση της Κερασιάς. Επιστροφή από το ίδιο δρόμο.
Γύρος της Κουρσάρας
     Αναχώρηση από τη διασταύρωση προς Σκάλα, κίνηση προς Πολιάνα και από εκεί κατά μήκος του μο-νοπατιού που είναι παράλληλο ή συμπίπτει με το ρέμα προς Ευαγγελίστρια, φθάνουμε στο Ξηρρόρεμα και από εκεί μέσω Σκάλας στο αρχικό σημείο. Η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες αλλά ξεκινώντας από την Πολιάνα μειώνεται στις 2. Είναι ένα υπέροχο μονοπάτι μέσα στα έλατα τα πλατάνια και τις δρύες, με δύο βρύσες, την Κρύα και του Ράπι και χωρίς καθόλου θόρυβο. Εάν η κίνηση γίνει αντίστροφα και από την Κρύα βρύση ανεβούμε στην Κουρσάρα, θα θαυμάσουμε τη μοναδική «Λάκα του Κουρσάρη» με την τέλεια απομόνωση, την υπέροχη θέα και τα πολύχρωμα μανιτάρια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε κίνηση τριών ωρών σε μονοπάτι.
     Ας περπατήσουμε λοιπόν στα μονοπάτια της Κοιλάδας των Μουσών και του Ελικώνα για να δροσι-στούμε στα νερά των πηγών, να παρατηρήσουμε το μαγευτικό τοπίο και τα σπάνιας ομορφιάς αγριο-λούλουδα, να γνωρίσουμε τα σημαντικά μνημεία της περιοχής και να ενημερωθούμε για την ιστορία και το μεγαλείο της Άσκρης και της Παναγιάς. Ας ανεβούμε στο Πυργάκι, την κεραία και το βωμό του Δία για να απολαύσουμε την υπέροχη θέα, προς το μεγαλύτερο μέρος της Βοιωτίας, τις τρεις θάλασσες και τις δύο λίμνες.