21 Μαΐου, 2024
 Σύλλογοι Άσκρης
Σύλλογος Απανταχού Ασκραίων «Η Παλιοπαναγιά»
     Για την προώθηση των κοινών πολιτιστικών στόχων των κατοίκων της Άσκρης, ιδρύθηκε το έτος 1985 ο σύλλογος των «Απανταχού Ασκραίων», ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από τις προσφορές του συλλόγου αναφέρονται αποσπασματικά τα παρακάτω:
 • Ανακαίνισε το ιερό εικονοστάσιο του Αγίου Μελετίου και τον περιβάλλοντα χώρο, στην είσοδο του χωριού.
 • Με ενέργειες του συλλόγου τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού η προτομή του Ησίοδου. Ένα έργο που κοσμεί την πλατεία και το χωριό ολόκληρο.
 • Δημιούργησε και διατηρεί Τράπεζα Αίματος με σκοπό να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες και να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών του συλλόγου και των κατοίκων του χωριού.
 • Παραχώρησε στον σύλλογο γυναικών μία Αρβανίτικη παραδοσιακή χειροποίητη στολή για το χορευτικό τμήμα.
 • Πραγματοποίησε διαλέξεις Ασκραίων επιστημόνων.
 • Εκδίδει από το 1999 την εφημερίδα «ΑΣΚΡΑ» η οποία από το 2003 διατίθεται και ηλεκτρονικά. Από το έτος 2007 έγινε περιοδικό.
 • Διατηρεί ηλεκτρονική σελίδα www.askri.gr με πληροφορίες και νέα του συλλόγου και του χωριού.
 • Διοργάνωσε εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά του σχολείου του χωριού και των μελών του.
 • Διοργάνωσε εκδρομές με σκοπό να γνωρίσουν τα μέλη την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Άσκρης
     Από πολύ νωρίς συστάθηκε η ομάδα της Παλαιοπαναγιάς, ο «Ολυμπιακός». Ένας από τους πρώτους ποδοσφαιριστές ήταν ο Ιωάννης Παπαχρήστου (τερματοφύλακας). Όταν γινόταν αγώνας, όλο το χωριό ήταν παρόν. Οι φίλαθλοι, καθισμένοι στη βόρεια πλευρά του γηπέδου ή όρθιοι στη νότια προς το δρόμο, δεν έπαυαν ούτε στιγμή να επευφημούν την ομάδα τους και να την παροτρύνουν στη νίκη. Επιδέξιοι ποδοσφαιριστές, την περίοδο εκείνη, ήταν οι Παναγιώτης Χρήστου, Λουκάς Ζαρίφης, Βασίλειος Τζανίμης, Κων/νος Παπαναστασίου, Αλέξανδρος Ευσταθίου, Ιάσων Παπαϊσιδώρου, Νέαρχος Μπαμπούλας, Αχιλέας Μήτραινας, Ιωάννης Μπαμπούλας, Ισίδωρος Παπαϊσιδώρου. Η ενδεκάδα συμπληρωνόταν κατ’ ανάγκη από άλλους μετριότερους παίκτες. Από αυτή την ομάδα μετεγράφηκε στον «Άρη Θηβών» ο Ιάσων Παπαϊσιδώρου. Προς το τέλος της δεκαετίας του πενήντα, ο Ολυμπιακός Παναγίας είχε κερδίσει σε φιλικό αγώνα την «Κόμπρα», μία ομάδα της Β’ Εθνικής. Τότε η φήμη της ομάδας απλώθηκε στη Βοιωτία και όλοι την έβλεπαν με σεβασμό. Σε κάθε καλό αποτέλεσμα, αλλά και για την ανύψωση του ηθικού της ομάδας κυριαρχούσε το σύνθημα: «Φέρτε μας την Κόμπρα». Την εποχή εκείνη τα τετράδια των μαθητών είχαν τυπωμένη στο εξώφυλλο την ομάδα του Ολυμπιακού Παναγίας. Μεταξύ των παικτών περιλαμβάνονταν οι Αθανάσιος Δήμου, Σπυρίδων Βούσουρας, Νικόλαος Ζαρείφης, Σωτήριος Χρήστου, Αθανάσιος Λυμπέρης του Πελοπίδα. Η επίδοση των παικτών ήταν αξιόλογη, και οι δύο πρώτοι μετεγράφηκαν στον «Λεβαδειακό», όπου και έπαιξαν για αρκετά χρόνια.
     Δυστυχώς όμως, η συρρίκνωση της Παναγίας γύρω στο 1960 είχε σοβαρές επιπτώσεις και στην ομάδα. Έτσι αντί για άνοδο παρουσίασε μία κατηφορική πορεία με πλήρη κατάργησή της περί το 1970. Έκτοτε η νέα ομάδα, ο «Α.Ο. Άσκρης» ανέβηκε λίγο και περιστασιακά παρουσιάζει κάποιες καλές εικόνες.
 
Σύλλογος Γυναικών Άσκρης
     Στο εικονοστάσιο, απέναντι από το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, υπήρχε μία πινακίδα η οποία έγραφε «Σύλλογος γυναικών 1952». Ο σύλλογος αυτός κατασκεύασε πολλά άλλα εικονοστάσια και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Πρόεδρος του συλλόγου ήταν η Φωτεινή Βασιλείου, περισσότερο γνωστή σαν «θειάκα Φώτω». Κατά τις εκδρομές στα μοναστήρια έλεγε παραμύθια και ιστορίες με τα οποία κρατούσε το ενδιαφέρον όλων των γυναικών. Μέρος από αυτά έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «ΑΣΚΡΑ».
     Το Σωματείο με την επωνυμία « ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΚΡΗΣ», ιδρύθηκε το έτος 1996. Στο σύλλογο συμμετέχουν οι γυναίκες που κατοικούν στην Άσκρη. Μεταξύ των σκοπών του Συλλόγου είναι :
 • Η πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική ανάπτυξη της γυναίκας καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη επαγγελματική σταδιοδρομία της.
 • Η ανάπτυξη πνεύματος ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών.
 • Η ανάδειξη της γυναίκας σε υπεύθυνο κοινωνικό παράγοντα.
 • Η δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Άσκρη, χορευτικού συγκροτήματος, διαλέξεων, επιμορφώσεως των μελών σε κοινωνικά θέματα και όλα τα συναφή για την άνοδο του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου του χωριού Άσκρης.
     Για την πραγματοποίηση των σκοπών οργανώνει διαλέξεις, συζητήσεις γενικές και ειδικές, συσκέψεις, ειδικών επιτροπών εργασίας.
     Οι πόροι του Συλλόγου προέρχονται από:
 • Το δικαίωμα εγγραφής των μελών.
 • Τις τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών.
 • Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδρομές και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.
Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης "Ο ΗΣΙΟΔΟΣ"
     Λεπτομερής περιγραφή του Συλλόγου περιλαμβάνεται στο σχετικό κεφάλαιο του κεντρικού μενού.