Η μακρόχρονη αυτή κατοίκηση της Άσκρης περιόρισε τις δημοτικές κοινόχρηστες εκτάσεις. Οι μόνες που είχαν απομείνει ήταν η πλατεία, η εκκλησία, το σχολείο, τα αλώνια και το Ντιβάνι (υπαίθριος χορευτικός χώρος). Σε αυτούς τους χώρους γίνονταν οι κυριότερες εκδηλώσεις καθώς και τα παιχνίδια μικρών και μεγάλων.
Δημοτικό Σχολείο
Το Δημοτικό Σχολείο της Παλαιοπαναγιάς στεγάσθηκε σε διάφορα κτίρια μέχρι να καταλήξει στη σημερινή του θέση. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες το σύγχρονο Σχολείο λειτουργεί από το 1940, αρχικά με δύο αίθουσες και γύρω στο 1960 με τρίτη. Στο παλαιό σχολείο εγκαταστάθηκε η Κοινότητα και αργότερα και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός
Κοινοτικό Κατάστημα
Σύμφωνα με αναμνήσεις υπέργηρων Ασκραίων, το Κοινοτικό Κατάστημα («Γραφείο της Κοινότητας» το έλεγαν) στεγαζόταν σε διάφορους χώρους, όπως στο καφενείο του Χριστόδουλου και κάποιο δωμάτιο στην οικία του Λουκά Βαλμά. Από το 1940 λειτουργούσε στο Ντιβάνι. Το νέο κτίριο της Κοινότητας, ένα κόσμημα για την Παναγία, κτίσθηκε στη δεκαετία του 1960, με δωρεά του ομογενούς Φιλοποίμενα Γκανάπη.
Πλατεία
Στην πλατεία του χωριού, αγορά την λένε πολλοί, βρίσκεται ο Ενοριακός Ναός, το κτίριο της Κοινότητας, ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός και όλα σχεδόν τα καταστήματα. Η σημερινή εικόνα, που αποτελεί στολίδι της Άσκρης και της Βοιωτίας ολόκληρης, διαμορφώθηκε περί το 1990. Από το έτος 1999, την πλατεία του χωριού κοσμεί η προτομή του Ησιόδου.
Νεκροταφείο
Το Νεκροταφείο της Άσκρης είναι δυτικά του χωριού, στην πλαγιά μετά το γήπεδο. Εκεί παραμένει από την αρχική εγκατάσταση του χωριού στην παρούσα θέση (τέλη 17ου αιώνα). Ο Ιερός Νεκροταφειακός Ναός του Αγίου Βλασίου ήταν ο προηγούμενος ενοριακός του χωριού.
Γήπεδο
Τα Αλώνια ήταν δεξιά του δρόμου προς το Νεκροταφείο. Ο χώρος είχε διανεμηθεί στους κατοίκους αλλά μόνο για τις θημωνιές (σωρός από δεμάτια σταχιών) και το αλώνισμα. Τον υπόλοιπο χρόνο ήταν ελεύθερος και χρησιμοποιείτο για παιχνίδια. Το παχύ χορτάρι προστάτευε από τους τραυματισμούς. Εκεί έτρεχαν και έπαιζαν μικροί και μεγάλοι. Σήμερα, στην περιοχή των Αλωνιών, έχουν κατασκευασθεί γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, ενώ πίσω από το Σχολείο υπάρχει παιδική χαρά. Το 2010 ανακατασκευάσθηκε το γήπεδο με τεχνητό τάπητα και ήδη αποτελεί, πέραν της ουσίας, ένα επιπλέον στολίδι για την Άσκρη.